2D zvonkové systémy

Nejrozšířenějším zvonkovým systémem instalovaným v současnosti ve většině bytových domů je systém dvoudrátový. V principu jde o to, jak už z názvu vyplývá, že vedení signálu obstarávají dva vodiče (dráty). Jelikož ve většině starších domů již nějaké, pro tento systém vhodné, vedení instalováno je (a povětšinou je i zavedeno do bytových jednotek), jedná se o řešení rychlé s nutností minimálně zasahovat do zdiva.

Co vše to umí?

Samozřejmostí je, že se dozvoníte tam, kam chcete. Podle typu zařízení v bytové jednotce pak můžete s návštěvníkem buď hovořit, nebo vést i jednosměrný videohovor, kdy vy návštěvníka uvidíte a on vás ne. Následně pak vítaným hostům jedním stiskem tlačítka dveře z pohodlí domova otevřít, a podomní obchodníky nechat stát na mrazu.

Dveřní stanice pak může být vybavena čtečkou RFID čipů nebo číselnou klávesnicí pro odemykání dveří pomocí číselného kódu.

Bytové sluchátko/monitor

Komunikaci s dveřní stanicí lze zajistit audio sluchátkem nebo bytovým monitorem.

Audio sluchátko vám umožní si vybrat ze čtyř vyzváněcích melodií a tří úrovní hlasitostí. Kromě ovládaní zámku však nedisponuje žádnými dalšími funkcemi, jedná se nejzákladnější způsob řešení.

Oproti tomu bytový monitor kromě přenosu obrazu z dveřní stanice dovoluje i další funkce. Skrze monitor můžete nastavoval dobu rozepnutí zámku a zároveň lze použít i jako interkom pro komunikaci mezi bytovými jednotkami. A pro případ, že nebudete spokojeni s nabídkou nabízených vyzváněcích melodií, monitor podporuje i připojení externího zvukového zařízení.

Nenáročnost instalace

Největší obavou při instalaci zvonků bývá, zda při instalaci nebude příliš potřeba zasahovat do zdiva. V případě dvoudrátového systému se tomuto problému dá ve většině případů vyhnout, jelikož prakticky každý dům již nějaké vedení instalováno má. Ve většině případů tak lze tuto kabeláž využít, což výrazně zkrátí dobu montáže.

Novinky