ČRa: Druhá televizní digitalizace není výmyslem ČR, rozhodla o ní EU

Evropský parlament schválil Rozhodnutí o využívání kmitočtového pásma 470 – 790 MHz v Unii 15. března, Rada Evropské unie potom 26. dubna. Rozhodnutí bude publikováno ve věstníku do konce května.

Bez přechodu na nový vysílací standard DVB-T2 by diváci přišli o podstatnou část televizních programů, které mohou sledovat zdarma.

anteny 3

Budou moci čeští diváci i nadále sledovat základní televizní programy pozemní cestou zdarma, nebo se budou muset spolehnout na placené televizní služby, jako je satelit nebo kabelová televize? Právě o tom rozhoduje Poslanecká sněmovna, která projednává vládní návrh novely zákona o elektronických komunikacích. Novela řeší přechod na nový televizní standard DVB-T2, který umožní zachovat bezplatný příjem pozemního televizního vysílání v takovém rozsahu, na jaký jsou české domácnosti zvyklé.

Zákon se vyrovnává s připravovaným odejmutím části spektra televiznímu vysílání. Frekvence v pásmu 700 MHz budou vyčleněny pro datové sítě páté generace, které umožní lepší využití mobilního internetového připojení. Televizní vysílání ale přijde o podstatnou část kmitočtů. Aby mohlo zachovat svoji stávající programovou nabídku i pokrytí českých domácností, musí přejít na kmitočtově úspornější vysílací standard DVB-T2. Díky němu každá vysílací síť využije pro celoplošné pokrytí mnohem méně vysílacích kmitočtů než současné vysílání ve standardu DVB-T.

Odejmutí části vysílacího spektra televiznímu vysílání již schválil Evropský parlament a Rada Evropské unie. Česká vláda tak svým návrhem novely zákona o elektronických komunikacích pouze reaguje na požadavek Evropské unie, aby chystané uvolnění frekvencí pro potřeby mobilních operátorů uvedla do praxe. O tom, že frekvenční pásmo 700 MHz (frekvence 694 až 790 MHz) bude sloužit širokopásmovému mobilnímu připojení, rozhodla dokonce již v listopadu 2015 Světová Radiokomunikační konference WRC-15. Evropská unie toto rozhodnutí už jen stvrdila jako povinné pro členské země.

Některé země, jako například Německo, dokonce nečekaly na oficiální rozhodnutí a televizní pásmo 700 MHz již vydražilo mobilním operátorům v roce 2015 s tím, že jej uvolní v letech 2017 až 2019. V Německu je tak již v plném proudu přechod na novou generaci vysílání DVB-T2/HEVC, což je stejná technologie která bude použita i v České republice.

Evropský parlament není tak příkrý, po členských státech EU požaduje, aby pásmo 700 MHz uvolnily pro potřeby mobilního broadbandu do června 2020. Jednotlivé země mohou za určitých podmínek požádat o odklad termínu až o dva roky, do června 2022. Česká republika počítá s tím, že začne toto frekvenční pásmo postupně uvolňovat v roce 2020 a poslední televizní vysílač v pásmu 700 MHz vypne nejpozději v únoru 2021. Do té doby by si měli všichni diváci, kteří přijímají televizní vysílání pozemní cestou z klasických vysílačů, pořídit nový televizor nebo set-top-box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC.

Výběr správného přijímače usnadní pečeť „DVB-T2 ověřeno“, kterou dostávají ověřené televizory a set-top-boxy testované CRA. Dosud touto certifikací na českém trhu prošlo přes 800 přístrojů. Jejich seznam naleznete na webu www.dvbt2overeno.cz.


Zdroj:  Parabola

Novinky