ČRa: První seznam otestovaných televizí zveřejněn

České Radiokomunikace (ČRa) spustily informační stránky o chystaném přechodu na nový standard televizního vysílání DVB-T2 www.dvbt2overeno.cz. Jejich součástí je i první seznam úspěšně otestovaných televizorů a set top boxů. ČRa ověřily jejich kompatibilitu s pozemním televizním vysíláním nové generace DVB-T2.

Dnešní DVB-T vysílání bude ukončeno až v letech 2020 – 2021 a do té doby diváci nemusí řešit žádné nákupy televizorů ani set top boxů. Pokud si ale nový přístroj koupit chtějí nebo potřebují, mohou se spolehnout na výsledky testování ČRa. Výrobci, jejichž produkty v testu uspějí, získávají oprávnění je označit speciálním logem a samolepkou. Zveřejněný seznam bude průběžně aktualizován o nová zařízení.

ceske radiokomunikace logo velke

Stránky www.dvbt2overeno.cz jsou jediným zdrojem, kde lze relevantní a průběžně aktualizovaný seznam ověřených zařízení získávat.

České Radiokomunikace zřídily testovací laboratoř, kde ověřují kompatibilitu televizí i set top boxů s novým standardem televizního vysílání DVB-T2 s kodekem HEVC. Využívají k tomu svých unikátních a dlouhodobých zkušeností z experimentálního vysílání DVB-T2.

„Naším cílem je pomoci výrobcům, prodejcům a především divákům s tím, aby na trhu byl dostatek vhodných přijímačů a bylo jasně patrné, které to jsou,“ říká ředitel regulace a strategie ČRa Marcel Procházka. „S výrobci při testech úzce spolupracujeme a těší nás, že dosavadní výsledky ukazují, že kompatibilních přijímačů bude na českém trhu dostatek a diváci tak nebudou problémy s jejich sháněním,“ doplňuje Marcel Procházka.

Seznam otestovaných přístrojů najdou zájemci na adrese www.dvbt2overeno.cz. Stránka bude uzpůsobena i k zobrazení na mobilním zařízení tak, aby si divák mohl ověřit vhodnost pořizovaného přijímače kdekoliv přes svůj chytrý telefon.


Zdroj: Parabola

Novinky