Přechod na DVB-T2 může začít, vláda dala zelenou

Česká republika zahájí již letos přechod na druhou generaci digitálního pozemního vysílání označované DVB-T2. Česká vláda dala přechodu na DVB-T2 zelenou.

Na dnešním zasedání vláda schválila Strategii rozvoje zemského digitálního televizního vysílání. Dokument bude jízdním řádem druhé digitalizace, která se bude týkat výhradně diváků pozemního vysílání.

Cílem Strategie má být “zajištění trvalé dostupnosti široké volby nezpoplatněných televizních programů pro všechny skupiny obyvatel ve všech regionech ČR prostřednictvím zemského digitálního televizního vysílání”.

Antenne

“Věřím, že Strategie, tak jak byla vládou schválena, přispěje v nejvyšší možné míře k zachování tržního prostředí v oblasti televizního vysílání a zároveň k zachování dostupnosti bezplatných televizních programů pro široké vrstvy diváků v celé zemi,” uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Zatímco stávající pozemní vysílací sítě používají standard DVB-T a MPEG-2 (HD programy MPEG-4/AVC), nový standard DVB-T2 počítá s využitím formátu HEVC, což znamená, že pro příjem budou nutné novější televizory s podporou DVB-T2 a HEVC, případně nové set top boxy, které se připojí ke stávajícímu televizními přijímači. Podobně jako při přechodu z analogového na digitální terestrické vysílání.

Přechod na DVB-T2 bude v Česku zahájen již během druhé poloviny tohoto roku včetně informační kampaně a ukončen synchronním vypnutím všech stávajících sítí DVB-T předběžně k 1.2.2021. V souběžném období budou v provozu stávající celoplošné DVB-T multiplexy plus dvě nové celoplošné přechodové sítě a jedna regionálně členěná přechodová síť. Po dokončení přechodu na druhou generaci zemského vysílání by mělo mít Česko až 6 celoplošných DVB-T2 multiplexů.

Důvodem přechodu na DVB-T2 je závazné uvolnění pásma 700 MHz (kanály 49 až 60) pro mobilní širokopásmové služby. Pro televizní vysílání zůstanou kanály 21 až 48.

Celkové náklady procesu přechodu na DVB—T2 za období 2016 — 2021 jsou v rámci Strategie odhadovány mezi 871 — 1057 miliony Kč, předpokládané příjmy celého procesu do státního rozpočtu (bez očekávané aukce uvolněných kmitočtů) pak ve výši 1166 milionů Kč. V případě započtení aukce je pak kladná bilance dopadů do státního rozpočtu ve výši 4,739 — 4,915 miliard Kč.

Pozemní vysílání přijímá zhruba 60 procent českých domácností.

Novinky