Discovery a ČT podepsaly dohodu o vysílání olympijských her

Společnost Discovery Communications dnes oznámila, že navázala dlouhodobé partnerství s Českou televizí, které zajistí, že čeští diváci budou moci sledovat veškeré dění na olympijských hrách v Pchjongčchangu v roce 2018 a Tokiu v roce 2020 na různých typech obrazovek.

česká-televize

Na základě smlouvy Česká televize získá od společnosti Discovery Communications podlicenci zahrnující výhradní práva k volně šířenému vysílání z olympijských her v letech 2018 a 2020 na jednom kanálu a bude tak moci pokračovat ve své tradici přenosů nejzajímavějších olympijských okamžiků a klíčových úspěchů národních reprezentantů, které sjednocují český národ. Sublicenční balíček zahrnuje také práva k digitální podobě obsahu, který bude ČT vysílat na svém kanálu.

EUROSPORT logo

Eurosport má rovněž právo nabízet kompletní vysílání z olympijských her exkluzivně na placeném kanálu, na svých digitálních, internetových a mobilních platformách včetně přehrávače Eurosport Player a inovativních řešení pro virtuální realitu. Discovery a ČT se dále dohodly na široké společné propagaci živých přenosů, aby čeští diváci nepřišli ani o jediný okamžik olympijských her ve vysílání ČT či Eurosportu. Díky smlouvě budou olympijské hry dostupné v České republice většímu počtu diváků na více typech obrazovek než kdykoli dříve.

Oblastní ředitelka společnosti Discovery Communications ve střední a východní Evropě, Victoria Davies, ke smlouvě uvedla: „Smlouva představuje především velké vítězství pro všechny příznivce sportu v České republice, protože nepřijdou ani o jedinou minutu přenosů z olympijských her v letech 2018 a 2020. Společně s naším partnerem, Českou televizí, budeme moci vyprávět poutavé příběhy českých sportovců a jejich úsilí o naplnění olympijských snů. Bohatá olympijská tradice České televize spolu s vícekanálovým vysíláním a digitálními platformami Eurosportu, inovativním přístupem k vyprávění příběhů a dlouholetými zkušenostmi s přenosy olympijských disciplín nám umožní zprostředkovat nikoli pouze nejzajímavější okamžiky, ale každý okamžik olympijských her divákům v České republice na všech typech obrazovek.“

„Olympijské hry vysíláme už od roku 1956 a vždy jsme usilovali o to, aby diváci nepřišli o možnost sledovat je ve volném televizním šíření. Discovery Communications jsme proto oslovili v podstatě hned v okamžiku, kdy bylo jasné, že evropské veřejnoprávní televize od Mezinárodního olympijského výboru práva nezískají. A právě rychlost v jednání pak byla i jednou z věcí, které nám při domluvách s novým vlastníkem práv pomohly. Česká televize je po Velké Británii, Holandsku a Finsku teprve čtvrtou stanicí, která dohodu uzavřela, a pro centrální a východní Evropu tak sloužíme i jako jakýsi příklad toho, že domluva možná je,“ řekl Petr Dvořák, generální ředitel České televize a dodává: „Divákům můžeme garantovat plnohodnotné celodenní vysílání olympijských her na programu ČT sport zejména s důrazem na účast českých sportovců. Tedy to, co by zahraniční vysílatel garantovat nikdy nemohl.“

Kasia Kieli, prezidentka společnosti Discovery Networks v regionu střední a východní Evropy, Blízkého východu a Afriky, zdůraznila, že pro společnost Discovery je nejvyšší prioritou přinášet jedinečné zážitky z olympijských her místním divákům na všech typech obrazovek. „Naší snahou je uzavírat moderně pojatá partnerství v celém regionu, abychom zajistili, že olympijské hry zůstanou dostupné co nejširšímu publiku. Smlouva s ČT představuje čtvrtou dohodu společnosti Discovery o olympijském partnerství – po BBC ve Velké Británii, NOS v Holandsku a YLE ve Finsku. Přiblížili jsme se o další krok k našemu cíli poskytovat větší rozsah olympijského vysílání na více typech obrazovek než dříve.“

„Je to skvělá zpráva pro český sport. Spolupráce České televize a Českého olympijského výboru se totiž neomezuje pouze na vysílání olympiády, ale její těžiště je rozloženo do celého roku. Má za úkol popularizovat sport, zdravý životní styl a myšlenky olympismu. Jsem rád, že v této práci můžeme i nadále pokračovat,“ říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Mezi českými diváky jsou přenosy z olympijských her velmi oblíbené. Olympijské hry v Londýně v roce 2012 v České republice sledovalo přes 6,3 milionů lidí (tj. 72,21 % populace) a 7,4 milionů lidí (85,10 % populace) na ČT sledovalo vysílání ze zimních OH v Soči v roce 2014.

Společnost Discovery v červnu 2015 oznámila, že od Mezinárodního olympijského výboru (MOV) získala výhradní multimediální práva k olympijským hrám v období 2018-2024 pro 50 evropských zemí a teritorií.


Zdroj: Parabola.cz

Novinky