Televizní operátoři si stěžují na nerovný boj s internetem

Dvě třetiny českých a slovenských televizních operátorů nejsou spokojeny s nerovným přístup státu ve srovnání s internetovou konkurencí. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu mediální společnosti AXOCOM, která se specializuje na televizní trh, vizuální obsah a mobilní aplikace. Dalšími zásadními problémy jsou pro operátory odpovědnost za obsah vysílání a nejednoznačná definice přeshraničního přesahu nejen českých a slovenských kanálů, ale také programů z Německa a Polska. Pro 34 procent operátorů mají tyto otázky za následek znatelné dopady na jejich hospodaření.

Český telekomunikační úřad logo

Operátoři poukazují na skutečnost, že weboví provozovatelé čelí významně nižší regulaci a placený televizní obsah je na internetu často volně dostupný. „Týká se to jak společností ze zahraničí, tak i českých webů jako Ulož.to a dalších obdobných služeb,“ říká ředitelka společnosti AXOCOM Erika Luzsicza. „Zatímco aktivity televizních operátorů podléhají jak Českému telekomunikačnímu úřadu, tak i Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, weby je těžké přinutit alespoň k respektování základních autorských práv,“ dodává. Pro operátory není tato situace z tržního hlediska dlouhodobě udržitelná.

 

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání logo

 

Další otevřenou otázkou je nedostačující řešení problematiky přeshraničního přesahu vysílání, výsledkem čehož statisíce obyvatel příhraničních regionů mohou bez větší námahy sledovat pořady chráněné v České republice či na Slovensku autorskými právy. Operátoři tak přicházejí o potenciální příjmy. Přes čtvrtinu respondentů trápí také zákonná úprava, podle níž mají odpovědnost za obsah vysílání. „Není možné, aby stát penalizoval operátory za obsah pořadů, do nichž zároveň nemohou kvůli právům jednotlivých stanic nijak zasahovat,“ vysvětluje Luzsicza.

Průzkum byl uskutečněn v průběhu února a března 2016 na vzorku 21 českých a 26 slovenských operátorů prostřednictvím internetového sběru dat.


Zdroj: Parabola.cz

Novinky