Skylink: Nova Cinema, TV Fanda konec v SD, přelaďte na HD

V souladu s posledním oznámením byla dnes na satelitu Astra 3B ukončena stará distribuce programů TV Fanda a Nova Cinema v SD rozlišení. Zákazníci operátora Skylink mohou sledovat stanice Nova Cinema HD a Fanda HD v technicky dokonalejším přenosu.

Fanda HD a Nova Cinema HD vysílají stejný program jako jejich původní mutace v SD rozlišení. Liší se technickou kvalitou přenosu.

skylink-v2

Programy Nova Cinema a TV Fanda měly v SD rozlišení skončit již 30.9.2015. Původní distribuce byla o 6 měsíců prodloužena a měla tedy skončit k 31.3.2016. Termín vypnutí SD byl ale opět odložen o zhruba 3 týdny. Operátor největší česko-slovenské platformy Skylink odklad vysvětlil nedostatkem satelitních HD přijímačů na českém trhu. Divákům proto nabídl poslední šanci na pořízení přijímače nového, který bude podporovat DVB-S2 a HD a ideálně půjde o Skylink Ready box, který zajistí bezproblémový příjem programů a služeb operátora s funkcí FastScan – jednoduchým způsobem doladění nových programů a případným přeladěním stanic, pokud dojde k přesunu programu/-ů na jiné vysílací parametry.

Vlastník satelitní platformy Skylink, lucemburská mediální skupina M7 Group, dlouhodobě upozorňuje na postupný útlum programů ve starém formátu MPEG-2 a nahrazováním distribuce v efektivnějším formátu MPEG-4. Nejpopulárnější programy bude provozovatel poskytovat v HD rozlišení, ostatní v SD. A právě Nova Cinema a TV Fanda patří do první zmíněné skupiny stanic.

Na původních MPEG-2 pozicích Nova Cinema a TV Fanda je nyní umístěna textová informace o ukončení distribuce v původním formátu a možnosti příjmu obou stanic v HD rozlišení.

Stanice Fanda HD a Nova Cinema HD jsou součástí balíčku DIGITAL HD operátora platformy Skylink a programy jsou automaticky dostupné na všech aktivních kartách provozovatele s aktivní placenou nabídkou nebo po úhradě alespoň tzv. servisního poplatku.

technické parametry:

satelit: Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 11,875 GHz
polarizace: horizontální
SR: 29900
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

Fanda HD
service ID: 13204
video PID: 7061 (MPEG-4/HD)
audio PID: 7062 česky
CA systém: Irdeto (CAID 0624, 0D96), Viaccess Orca (CAID 0500/051910)

Nova Cinema HD
service ID: 13205
video PID: 7081 (MPEG-4/HD)
audio PID: 7082 česky
CA systém: Irdeto (CAID 0624, 0D96), Viaccess Orca (CAID 0500/051910)

Po vypnutí TV Fanda a Nova Cinema v MPEG-2 dojde zhruba za 2 měsíce k vypnutí SD modulace programů České televize (ČT) a TV Prima. Do konce roku skončí ve starém formátu i slovenské programy (RTVS, TV Markíza, JOJ, PLUS).


Zdroj: Parabola.cz

Novinky